kulinarny sekret Ołomuńca

Ołomuniec to ciekawe miejsce na wycieczkę. Oddalony od granicy z Polską zaledwie o około sto kilometrów z bezpośrednim dojazdem autostradą pozwala na zwiedzanie zarówno muzeów i zabytków architektury, głównie baroku i renesansu, jak też zasmakowanie w kulinarnych osobliwościach lokalnej kuchni czeskiej. Najbardziej znanym smakołykiem w okolicy jest ołomuniecki twarożek. Podobnie jak wiele lokalnych dań i specjałów nie wszystkim smakuje serek o wymownym zapachu starej przepoconej skarpetki. Serwowany jest on we wszystkich ołomunieckich restauracjach. Co ciekawe twarożki wyrabiane są poza Ołomuńcem, a ich receptura jest unikalna i strzeżona opatrzona patentem chronionym przed jej podrabianiem. Twarożki dostępne są także w sklepach, dyskontach i marketach czeskich, nie tylko w Ołomuńcu. Poza spożyciem serka na kanapce, czy też jako dodatek do rolady mięsnej, warto zauważyć, iż czescy szefowie kuchni proponują twarożki ołomunieckie również w postaci tortu, na słodko, z żurawiną itp.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *